Održana tribina u sklopu projekta READ TWICE – „Lažne vijesti – kako ih prepoznati i kakav je njihov društveni utjecaj”

O istini, potrazi za njome u digitalnim bespućima, dezinformacijama te o potrebi edukacije i pravne zaštite od neistinitih informacija bilo je govora na tribini „Lažne vijesti – kako ih prepoznati i kakav je njihov društveni utjecaj?”, održanoj 28. rujna 2023. u Zagrebu u konferencijskoj dvorani Hrvatske paneuropske unije. Tribina  koje je organiziran au sklopu provedbe projekta READ TWICE trajala je pola dana (uključujući registraciju, uvodne govore, predavanja od po 90 minuta, stanku za kavu, Q&A sesiju, raspravu i vrijeme za ispunjavanje CERV ankete na kraju).
Lokalni seminar za 52 dionika (27 žena, 25 muškaraca) organiziran je u svrhu poboljšanja kapaciteta i osnaživanja dionika, provedbe najboljih praksi i inicijativa za suzbijanje dezinformacija na lokalnoj razini, uključujući promicanje medijske pismenosti.
Događaj je uključio lokalne aktere kao potencijalne multiplikatore u području medijske pismenosti u diskursu i akcijama za suzbijanje dezinformacija na lokalnoj i nacionalnoj razini. Ciljna skupina događaja uključivala je javne i lokalne vlasti, organizacije civilnog društva, organizacije mladih, akademsku zajednicu, ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, medijski sektor, online platforme, influencere i novinare, knjižnice.
Udruga ECHO raspisala je javni poziv kako bi uključila svu zainteresiranu javnost. Besplatan događaj promoviran je putem društvenih mreža Udruge ECHO u Hrvatske paneuropske unije,  Media Servis, te sveučilišnih kanala kako bi se uključili polaznici s raznih fakulteta. To je rezultiralo ukupnom publikom od 52 sudionika. Događaju su prisustvovali predstavnici sljedećih državnih institucija, organizacija i medija: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Laudato TV, Srpsko narodno vijeće, Fakultet kroatistike, Nastavni zavod za javno zdravstvo, Hrvatska knjižnica za slijepe, Agencija za elektroničke medije – online portal Žene i mediji, razne nevladine organizacije, studenti. i šira javnost.

U prvoj polovici događaja dionici su stekli važna znanja o medijskoj pismenosti kako bi unaprijedili svoje vještine prepoznavanja i odupiranja dezinformacijama. Nadalje, sudionici su naučili kako primijeniti učinkovite alate i prakse za promicanje medijske pismenosti u svojim redovnim aktivnostima i inicijativama (kao što su Crowd Tangle; DISARM Framework, Public Editor), čime doprinose borbi protiv dezinformacija. Također su naučili više o portugalskim i njemačkim najboljim praksama koje su identificirane tijekom projekta. Na kraju je Udruga ECHO predstavila Procjenu potreba i analizu stanja izrađenu u okviru prethodnih aktivnosti te upoznala prisutne sa nalazima. Istaknuto je da Hrvatska nema nacionalnu politiku medijskog opismenjavanja te da razvoj medijskog opismenjavanja provodi samo Agencija za elektroničke medije, ali i nevladine udruge. Dokument se može preuzeti s web stranice projekta.

Predsjednik Hrvatske paneuropske unije prof. dr. sc. Pavo Barišić uvodno se osvrnuo na pojam istine, kazavši da je natjecanje između istine i neistine prisutno oduvijek u ljudskoj komunikaciji. Dodao je da su rasprave o istini pretpostavka za upravljanje društvom te da je samo pravo pitanje kako razviti ispravan način prosuđivanja, podsjetivši da je i Nietzsche, premda je istinu nazvao iluzijom, ustvrdio da bez nje ljudska vrsta ne može živjeti, dok je Kant laž smatrao prvim i najvećim zlom koje se društvu može dogoditi.“ Istina se drugačije pričinjala različitim ljudima i teško ju je pojmiti kakva je po sebi. Novi mediji otvaraju nove izazove, ali i pomažu u prevladavanju demokratskoga deficita jer približavaju građane sudjelovanju u političkoj zajednici. Deliberacija o istini promiče zadaću vladavine puka u javnosti”, kazao je profesor Barišić posebno ističući: „Čovjek ne može opstati bez pretpostavke istine. I zato treba prihvatiti natjecanje za istinu, a o ishodu tog agona ovisi čovjekova sloboda, dostojanstvo i život.”
U drugom dijelu događaja sudionici su razgovarali o informacijama i znanjima koja su stekli u prvom dijelu događaja. Najaktivniji su bili kada su razgovarali o mjerama i projektima koji se mogu uklopiti u lokalno okruženje i pozitivno utjecati na vještine građana. Razgovaralo se o nacionalnim tehničkim i ljudskim resursima u medijima, kao što su novine, novinari, online portali, influenceri i drugi, te što se može učiniti kako bi se poboljšala njihova učinkovitost u rješavanju lažnih vijesti na lokalnoj razini. Predstavnici Udruge ECHO i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja predstavili su EU i nacionalne mogućnosti financiranja u području medijske pismenosti te kako te mogućnosti mogu podržati dionike u poduzimanju aktivnih koraka naprijed u izgradnji rezultata projekta.
Glavni tajnik Hrvatske paneuropske unije Vanja Gavran dao je pregled mjera koje se poduzimaju na europskoj i nacionalnoj razini u pogledu jačanja otpornosti društva na dezinformacije. Jedna od njih je i mjera koju provode Ministarstvo kulture i medija i Agencija za elektroničke medije, a odnosi se na uspostavu sustava provjere točnosti informacija objavljenih u medijima i na društvenim mrežama u čijem je procesu sudjelovao kao bivši član Vijeća za elektroničke medije.
Melanija Mežnarić, dopredsjednica udruge ECHO i voditeljica projekta „Read Twice” istaknula je odgojno-obrazovnu ulogu u ovom području. „Sve što se poduzima u borbi protiv dezinformacija je korisno, no ja bih ipak naglasila važnost edukacije djece od najranije dobi, programi medijskog opismenjavanja neophodni su u svim školama.”
Svoja iskustva na tribini je podijelila i studentica Fakulteta hrvatskih studija Doris Šimundić koja je u okviru projekta „Read Twice” sudjelovala na radionicama u Berlinu i Portu, realiziranima u suradnji s neprofitnom organizacijom Alliance4Europe i Sveučilištem Lusófona. U redakcijama Deutsche Welle i Der Spiegel 30-ak studenata i studentica iz Hrvatske, Bugarske i Rumunjske upoznalo se s metodama otkrivanja dezinformacija i provjere činjenica te s alatima kao što je Public Editor kao i s platformom za borbu protiv dezinformacija DISARM. „Zaista je bilo zanimljivo vidjeti da u Spiegel-u radi 80-ak osoba samo na provjeri činjenica. To se posebice pokazalo nužnim nakon što su imali neugodna iskustva zbog objave neistinitih sadržaja koji su narušavali kredibilitet ove medijske kuće“, kazala je studentica. Ona je u okviru projekta sudjelovala i na radionicama u Zagrebu koje su okupile preko 170 polaznika i polaznica.
Događaju je prisustvovala raznolika publika, uključujući ljude s različitim razinama medijske pismenosti. Uključio je građane, javne i lokalne vlasti, organizacije civilnog društva, organizacije mladih, akademsku zajednicu, ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, medijski sektor, internetske platforme, utjecajne osobe i novinare, knjižnice dajući im svima priliku za raspravu o izazovima povezanim sa širenjem lažnih vijesti i njihova stajališta o tome kako ublažiti njihov utjecaj. Kroz rasprave su sudionici imali priliku razmijeniti mišljenja i inicijative koje provode i trebaju kvalitetnije provoditi kako bi se problem riješio.
Na temelju povratnih informacija dobivenih nakon završetka CERV ankete, možemo zaključiti kako je  događaj povećao motivaciju i sposobnost sudionika da promiču vještine kritičke procjene informacija među svojim vršnjacima, prijateljima, obiteljima i drugim članovima društva. Sudionici su upoznati s opasnostima i mogućnostima koje nosi internet kao način pristupa informacijama te kako medijske platforme utječu na njihov pristup informacijama.

Read Twice has received funding under Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV) of the European Union, under Grant Agreement 101081326.

event-description-sheet_Seminar in Croatia

 

Udruga ECHO is now a #PactForSkills member

12/12/2023

Udruga ECHO is now a #PactForSkills member This initiative by…

TALE – onboarding event

05/12/2023

Jučer smo održali prvi u nizu sastanaka s mladima u…

Message Consent Project Unveils Groundbreaking Guide and Lesson Plans for Teaching Consent in Elementary Schools

27/11/2023

Message Consent Project Unveils Groundbreaking Guide and Lesson Plans for…

MESSAGE CONSENT – sastanak fokus grupe

12/11/2023

9. studenog 2023. godine organizirali smo putem Zoom platforme sastanak…

Svečanosti povodom obilježavanja 20. godišnjice Nacionalne zaklade.

06/11/2023

Danas sudjelujemo na Svečanosti povodom obilježavanja 20. godišnjice Nacionalne zaklade.…