Radionice medijske pismenosti u samoborskoj gimnaziji

Udruga za promicanje aktivnog građanstva – ECHO, u suradnji s Gimnazijom Antuna Gustava Matoša iz Samobora provela je 6. i 13. listopada u gimnazijskim prostorima projekt “Abeceda medijske pismenosti”. Svrha projekta je povećanje medijske pismenosti učenika srednjih škola kroz provedbu specijaliziranih edukacija u tom području kako bi kao osviješteni pojedinci dodatno usvojili kompetencije, kritičke, tehničke i praktično stvaralačke, u analizi, korištenju i stvaranju medijskih sadržaja. S učenicima su obrađene sljedeće teme: abeceda medijske pismenosti, društveno odgovorno ponašanje, emocionalna inteligencija te medijski sadržaji: utjecaj reklama na mlade, stereotipi i predrasude, nasilje i društvene mreže i stvaranje medijskog sadržaja.

Biti medijski pismen naročito je velik izazov za mlade, s obzirom na to da veći dio svog slobodnog vremena provode uz medije, sve više “žive u mediju” i sami vrlo često nesvjesni prave razine svoje medijske pismenosti.

“Ovim projektom željeli smo srednjoškolce uputiti kako odgovorno živjeti i u virtualnom svijetu, pomoći im u razvoju njihovih kompetencija ne bi li u svijetu medija postali i sukreatori, a ne samo puki konzumenti. Također, pokazali smo im na koji način mogu izlučiti poruku iz nekontrolirane bujice sadržaja, često proturječnih vrijednosti te kako kritički čitati kontekst medijske poruke. Uz to, osvijestili smo ih i educirali da s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru te započnu rekonstruirati medijski prostor stvarajući vlastitu, medijski pismenu poruku – navode u Udruzi ECHO.

Osim radionica na kojima je sudjelovalo 20 učenika i nastavno osoblje Gimnazije, predvođeno ravnateljem Franjom Bedeničićem i profesoricom Petrom Šarić, Udruga ECHO organizirala je i okrugli stol na temu medijske pismenosti sa svim zainteresiranim dionicima. Radionice pod nazivom “Abeceda medijske pismenosti” sufinancira Agencija za elektroničke medije.

Multikulturalizam: Volim Zagreb – čitam, crtam, poklanjam

27/12/2018

Multikulturalizam: Volim Zagreb – čitam, crtam, poklanjam Udruga za promicanje…

Projekt “Volim Zagreb-čitam,crtam,poklanjam”

08/11/2018

10.studenog 2018. godine, u prostorijama SKD Prosvjeta-Centralna biblioteka Zagreb, Udruga…

Kick-off projekta NESET

29/10/2018

Udruga ECHO, kao partner na projektu Projekt NESET (NEETs’ Empowerment for…

Radionice medijske pismenosti u samoborskoj gimnaziji

16/10/2018

Udruga za promicanje aktivnog građanstva – ECHO, u suradnji s…

Sustainable urban transport and civic participation

12/09/2018

Udruga ECHO sudjeluje na konferenciji “Sustainable urban transport and civic participation”…